Lær deg å strikke med strikkeoppskrifter


Strikkeoppskrifter

Strikkeoppskrifter lar deg strikke dine helt egne plagg, i akkurat de fargene du selv ønsker! Det finnes strikkeoppskrifter tilpasset alle nivåer, og det er ikke gitt at må være en erfaren strikker for å klare å strikke sine egne plagg.

Strikkeoppskriftene til HipKnitShop.no gjør det enkelt å strikke den perfekte genseren eller skjerfet man alltid har ønsket seg. HipKnitShop har også et stort utvalg av garn i god kvalitet i alle slags farger. I tillegg tilbyr også HipKnitShop strikkevideoer som man enkelt kan følge under strikkeprosessen.

Strikking for nybegynnere

Man trenger absolutt ikke være en erfaren strikker for å klare å strikke egne plagg. Faktisk trenger man ikke kunne strikke i det hele tatt. Strikking kan være veldig enkelt og det finnes lette oppskrifter tilpasset nybegynnere. Hvis man nylig har lært seg å strikke, eller hvis man ønsker å lære seg det, er det anbefalt å starte med enkle oppskrifter. Noe av det letteste man kan strikke er skjerf eller pannebånd.

Strikking er lett!

Dersom man aldri har prøvd å strikke før, kan det kanskje virke litt tungvint og avansert, men dette er ikke tilfelle. For å strikke er alt man trenger to strikkepinner og et nøste med garn. Strikking går i hovedsak ut på at man har en rekke av garnløkker, som blir kalt «masker», på en strikkepinne, også skal man bruke den andre strikkepinnen til å dra garnet gjennom en maske og dermed danne en ny maske på den andre pinnen.

Hva er strikkefasthet?

Strikkefasthet er et begrep som brukes for å fastslå et mål på hvor mange masker det er plass til i bredden og i høyden på strikkeprosjektet. Ofte angis fastheten for et område på 10x10cm. Det gis et mål for strikkefastheten i bredden som indikerer hvor mange masker det skal være plass til på 10 centimeter når man tar mål av bredden.

strikkefasthet

Det er heller ikke uvanlig at en strikkeoppskrift inneholder et mål for strikkefastheten i høyden. Strikkefastheten i høyden indikerer hvor mange pinner eller omganger det skal være på 10 centimeter når man tar mål av høyden til strikkeprosjektet.

Hvorfor bør man følge strikkefastheten?

Strikkefasthet er ment som et hjelpemiddel for å sikre at målene som står i oppskriften skal stemme overens med det ferdigstrikkede produktet man ender opp med. Slurver man med strikkefastheten på et plagg, kan man risikere at målene blir feil. Derfor er det viktig å holde den oppgitte strikkefastheten som er beskrevet i strikkeoppskriften.

Er man slurvete og strikker med en løsere strikkefasthet enn oppskriften sier, vil målene på strikkeprosjektet bli større enn antatt. Naturligvis vil det gjelde motsatt dersom man strikker med strammere strikkefasthet, altså at målene blir mindre enn oppgitt i oppskriften.

Hvordan måle strikkefasthet?

For å måle strikkefastheten på et prosjekt er det viktig at stykket ligger på et flatt underlag. Noen ganger er det nødvendig med et rundt eller buet underlag, men da vil dette være oppgitt i oppskriften. Når man har lagt strikkeprosjektet på et flatt underlag kan man finne fram enten et målebånd, målestokk eller linjal. Deretter måler man og teller antall masker man har bortover i bredden på arbeidet på 10 centimeter.

strikking

Det antallet man får vil altså være strikkefastheten til strikkeprosjektet i bredden. Deretter kan man gjøre det samme oppover, og man finner da strikkefastheten i høyden. Det er også viktig å merke seg at man ikke skal dra i plagget for å få det til å stemme med strikkefastheten, da vil man rett og slett gjøre seg selv en bjørnetjeneste som kan skape mye forvirring og problemer senere i strikkingen.

Hvis strikkefastheten ikke stemmer

Dersom man opplever at strikkefastheten ikke stemmer overens med oppskriften, kan det være behov for å bytte strikkepinner. Dersom man måler strikkearbeidet med 10×10 centimeter og fortsatt har flere masker enn det der er oppgitt i oppskriften at man skal ha, strikker man for stramt. Da kan en idé være å bytte til tykkere pinner.

Hvis man opplever å få mindre masker enn det som er oppgitt i oppskriften, altså at strikkefastheten er for lav, betyr det at man strikker for løst. Da kan en løsning være å bytte til tynnere pinner.

Sammenheng mellom pinnetykkelse og strikkefasthet

Det er ikke nødvendigvis slik at man med 100% sikkerhet får riktig strikkefasthet ved å bruke den pinnetykkelsen som er anbefalt i oppskriften. Dette gjelder også selv om man har tatt i bruk både tilsvarende garn og pinnestørrelse som er angitt i den gitte oppskriften.

Pinnemålet som er oppgitt i strikkeoppskrifter er kun en anbefaling, som i mange tilfeller vil gi riktig strikkefasthet, men ikke i alle. Det er flere faktorer som spiller inn for å oppnå riktig strikkefasthet, og pinnetykkelsen er kun én av disse faktorene. Noen strikker løsere enn andre, og har derfor behov for tynnere pinner for å få riktig strikkefasthet.

Andre personer strikker strammere, og må derfor benytte seg av tykkere pinner for å oppnå riktig strikkefasthet. Man skal derfor ikke henge seg alt for mye opp i hvilken pinnestørrelse som er anbefalt i oppskriften, men man bør heller fokusere på å få riktig strikkefasthet.

Prøvelapp

Som nevnt over er det svært mange faktorer som spiller inn når det kommer til å oppnå riktig strikkefasthet. På grunn av dette er det derfor lurt å strikke en prøvelapp på forhånd, slik at man finner ut av eventuelle problemer før man begynner på prosjektet sitt.

En prøvelapp bør ikke være alt for liten, men den bør heller ikke være altfor stor. Mange anbefaler prøvelapper som har en bredde på 20 cm. Da legger man opp til det dobbelte av den gitte strikkefastheten (per 10 centimeter) i bredden.

Etter dette kan man strikke oppover til lappen har nådd en høyde på 20 cm. Etter man har strikket ferdig prøvelappen, rister man den lett og legger den på et flatt underlag. Deretter måler man strikkefastheten slik det er beskrevet i avsnittet om strikkefasthet over.

Morsom hobby

For svært mange nordmenn er strikking en morsom hobby som gir mye glede og mestringsfølelse. I tillegg er det også flere studier som indikerer at strikking kan gjøre oss mennesker gladere, samt dempe stress og søtsug. Grunnen til dette kommer mest sannsynlig av at håndarbeid tar konsentrasjonen vår bort fra andre ting rundt oss.

Strikke som hobby

Vi kan bli så opphengt i det vi fikler med der og da, at andre tanker og stressmomenter forsvinner for en liten periode. Kroppen kommer da inn i en sone der den ikke produserer stresshormoner og det gjør at vi kan slappe av på en annen måte enn hva vi greier ellers. Strikking omtales ofte som en sunn avhengighet.

Mange som starter å strikke opplever at det er svært vanskelig å slutte. Strikking kan også bidra til mestringsopplevelser. Hvis man endelig strikker ferdig et plagg man har strevd med i lang tid, kan strikkingen føre til mikrosuksesser som frigjør dopamin. Dette gir oss en euforisk følelse av glede og mestring og den kan minne litt om å være høy, bare mye sunnere selvfølgelig.

Mange nordmenn som har funnet sin indre strikkeglede forteller at de i svært mange tilfeller prioriterer strikking fremfor andre aktiviteter som for eksempel TV-titting eller videospill. Det er også flere andre fordeler som følger med strikking, blant annet senker strikking puls og blodtrykk, det kan virke forebyggende mot angst og det stimulerer hjernen vår.