Gründer – finansier drømmen om ditt eget firma


forbrukslån

Har du en gründer i magen? Slik finansierer du drømmejobben din!

Har du kommet så langt med drømmeforetaket ditt at ideene er utviklet og forretningsplanen er lagt, er det på tide å ta skrittet til å investere. Du har flere muligheter for å finansiere grunderdrømmene dine og starte opp eget AS firma. Det er ikke alltid lett å finne rundt i alle muligheter for investorer, og det kan også være vanskelig å få selve investeringen. Derfor lønner det seg ofte å ha både plan a, b og c når du skal ut og finansiere foretaket ditt. Før du skal ut og søke investering må du ha et budsjett til foretaket ditt også. Det kan være vanskelig å beregne et budsjett til oppstart av egenforetak, siden inntekter og utgifter kan være vanskelig å forutsi presist.

Investorer

Det finnes flere former for investorer til gründerforetak. Skal du ha personlige investorer, er dette ofte avhengig av ditt personlige nettverk i oppstartsfasen. Personlige investorer kan være såkalte engleinvestorer, som er velhavende privatpersoner, som søker investeringsmuligheter, og enda oftere er det venner og familiemedlemmer. I oppstartsfasen har du kanskje ikke så stort nettverk enda, og det er absolutt ikke alle gründere som har lyst eller mulighet for å ta lån hos sitt personlige nettverk.

Du kan også søke støtte til foretaket ditt, både offentlig og privat. Hos Innovasjon Norge kan du se oversikt over støttemuligheter til egenforetak, og muligheter for skattefradrag. Der finner du også mange andre tips til å starte opp foretak.

Uansett om du skal søke investering hos personlige investorer eller søker offentlig eller privat støtte skal du fortsatt kunne pitche foretaket og forretningsideen din – og framvise at den har grunnlag for å bli lønnsom. Dette kan være en veldig tidskrevende og tung jobb i oppstartsfasen, og du skal sørge for å være godt forberedt.

Lån

Av og til er det ikke mulig å finne investorer til oppstarten av foretaket ditt. Da kan et forbrukslån på dagen være en mulighet, og når du begynner å få resultater, du kan vise fram, kan det være lettere å skaffe investorer. Lånet trener derfor ikke nødvendigvis å være så stort, men det skal være nok til at du kan holde foretaket gående til du får noen resultater. Alt etter hvilket foretak du har, kan behovet for resultater være veldig forskjellig før investorene skal bli fristet.

forbrukslån

Du har mulighet for å ta et banklån, men dette krever at banken tror på forretningsideen din. Dette kan det også være vanskelig å overbevise om i oppstartsfasen. Skal du gjøre dette, må du forberede deg veldig grundig med statistikker, beregnet kundegrunnlag m.m.

Kan du ikke framvise et slikt dokumentert kundegrunnlag, men har fortsatt troen på din virksomhetside, er det også mulig å ta et forbrukslån. Med forbrukslån blir du ikke spurt hva du skal bruke pengene til, og skal bare kredittgodkjennes. Dette kan være en grei måte å få investering til den aller første oppstartsfasen, slik at du kan komme i gang med firmaet dit, og få resultater fort. Da kan du senere tenke på andre investeringsmuligheter, når du har mere å vise fram.

Du kan også få forbrukslån fort og enkelt, og dette kan være relevant, hvis du har en forretningside, som krever handling her og nå for å bli lønnsom. Dog skal du være oppmerksom på at noen forbrukslån har ganske høy rente, og derfor er det viktig at du undersøker lånemarkedet og får billigst mulig lån til å starte opp virksomheten din.

Kilder: innovasjonnorge.no og karrierestart.no