Gi sommerhagen vakre farger med blomsten blodbeger


Blodbeger

Når man tenker på våren og sommeren så er det like mange som tenker på vakre blomster, grønt gress og deilige hager, som sol, sjø og strender. Lyse kvelder med grilling og avslapping i egen hage er både ettertraktet av alle i alle aldre og ofte noe svært nostalgisk.

Nordmenn bruker generelt mye tid og ressurser på uteplassene sine. Mange har det som hobby, mens andre ønsker at det skal se fint ut og vil kanskje ikke at ens eget ser dårligere ut enn naboens.

Det går også mye i tradisjoner som er godt forankret her i landet. Som det at det er viktig at plenen er klippet til 17. mai. For mange starter våren og forsommeren når tulipanene blomstrer eller årets blodbeger plantes.

blodbeger blomst

Små og store plasser

En trenger ikke ha en stor hage for å kunne kose seg og ha det gøy med planter og vekster. Mange bor i forsteder i rekkehus med små hageflekker og for å ikke glemme de som kun har en leilighet med en liten terrasse eller balkong. Flotte blomster kan fint trives i blomsterkasser eller krukker og vil live opp enhver uteplass.

Om en er en erfaren hageentusiast eller en nybegynner på området, så bugner det av ulike blomster og plantesorter i de forskjellige hagesentrene. Det finnes også utrolig mye god informasjon å hente på nettet hvis man er usikker på hvordan man starter og hva man skal velge ut ifra området man har til rådighet.

Har man for eksempel sett seg ut planten blodbeger og ønsker at den skal slynge seg oppetter husveggen, da er det greit å undersøke litt før en går til innkjøp.

Hvilket område man skal plante blomster, kan avgjøre hva en burde velge

Hvis man sitter og planlegger vårens og sommerens beplantning, så har man en eller annen form for uteplass dette skal gjøres. De fleste skal for eksempel plante i eller på:

 • Hage
 • Terrasse og balkonger
 • Fellesarealer
 • Blomsterbed langs husvegger
 • Hyttetunet
 • Kolonialhager
 • Drivhus og hagestuer

I tillegg til størrelsen på området så bør man sjekke solforholdene slik at man ikke planter blomster som trenger mye skygge på for eksempel steder som har mye sol. Eller det kan være planter som trenger mye plass og en spesiell type jord. Har man kun tilgang til å plante i kasser og urner, så burde man sjekke at den planten en velger egner seg til dette. Skal man så frø, kjøpe ferdige blomster eller starte såing inne for deretter å plante de ut til våren? Dette er en del ulike ting som en kan med fordel lese seg opp på før en setter i gang.

Den eksotiske og vakre planten blodbeger

Veldig mange ønsker planter som slynger seg og klatrer oppetter husvegger og rekkverk. Blomster som har grønne sterke blader og fargerike blomster, blir som smykker på bygninger. Blomsten blodbeger er en slik blomst som kan få en til å stanse opp og beundre blomsten og inntrykket det gir der den vokser.

Blomsten blodbeger er opprinnelig en meksikansk blomst og overlever ikke utendørs hele året her i landet. Den må tas inn når frosten setter inn på senhøsten og den vil da slutte å blomstre.

planten blodbeger

Blodbeger blomsten er høyt elsket og en av årsakene er nok at den er så utrolig dekorativ. Man ser den ofte i tv programmer som omhandler blomster og utemiljø, i blader og magasiner og i bakgrunnen av bryllupsbilder og lignende fra både inn og utland.

Hvorfor er blomsten blodbeger så populær?

Blodbeger kan plantes steder som en ønsker at den skal klatre oppover, eller den kan henge og dermed vokse og slynge seg nedover.

Den trives like godt med begge deler. Blomstens rosa og lilla farge er sterke og vakre, samtidig som de grønne bladene gjør den fyldig og frisk. I teorien så kan man plante og plassere blomsten blodbeger på alle mulige steder. Det eneste man skal tenke litt på er at den liker sol og er ikke så veldig glad i mye vind.

 • Blodbeger har ranker som kan bli hele 4 meter lange.
 • Er like god på å klatre oppover som ved å vokse nedover hvis den henges opp.
 • Dette er en blomst som blomstrer helt til det blir frost.

blodbeger uteplass

Gjør uteplassen til et eventyrlig sted

Ved hjelp av slyng- og klatreplanter kan man med noen grep forvandle uteplassen til et vanvittig flott og eventyrlig sted. Slike slyngplanter som blomsten blodbeger, blåregn, klatreroser eller eføy kan dekke og pryde utallige ting. Det er bare fantasien som setter en stopper for hva en kan bruke som reisverk til disse flott og fargerike plantene. Noen eksempler er:

 • Pergola
 • Lysthus
 • Rekkverk
 • Stolper
 • Husvegg og klatrevegg
 • Gamle lekestativ
 • Murvegger

Blomster og planter er selve symbolet på late solfylte sommerdager, og får man det til så blir det en suksess når man samler venner og familie på sene sommerkvelder. Det man garantert vil legge merke til er blomstene og effekten de gir, og ikke de nye utemøblene.

blodbeger blomsten

Har man for eksempel bare en liten balkong eller kanskje kun et begrenset inngangsparti, så kan man fremdeles gjøre underverker med noen slyngplanter. Man kan henge opp blomsten blodbeger på hver side av døren og la den ramme døren inn.

Dette vil gjøre døren til et innbydende og vakkert blikkfang. En kan også plante den i en stor potte og plassere en stokk i midten som den kan klatre oppover. Dette gir den begrensede plassen både høyde og vakker farge. Er ikke arealet stort så er det ofte genialt å plante i høyden og dermed utnytte det man har.

Det er lov å feile og prøve seg på nye ting

Det finnes utrolig masse nyttig informasjon om blomsten blodbeger samt andre typer planter som kan brukes som dekorasjon og pryd til uteplassen. Om man søker på nettet eller finner nyttig lesestoff på hagesentrene, så er det bare å sette i gang og prøve seg frem. Man trenger ikke ha grønne fingre for å lykkes og det aller viktigste er å tørre å forsøke. Om man ikke ønsker å starte med frø innendørs på nyåret, så kan man kjøpe dem ferdige på våren og plante dem direkte ut.